Сергій Вікторович: “Власник нашого бізнесу не залишив мені вибору…”

Директор музею «Шустов» Сергій Вікторович розповів про те, як він мотивує своїх співробітників, для яких відомих та шанованих людей особисто проводив екскурсії та про те, як прищеплюють культуру пиття одеситам та гостям міста.
1. Сергію Вікторовичу, Ви суворий директор? Як мотивуєте співробітників музею?
Так, я суворий. Суворий, але справедливий. Співробітників мотивую преміями і, якщо комусь із співробітників потрібно відлучитися у своїх особистих та важливих справах, то завжди йду назустріч.
2. Чи буває таке, що Ви особисто проводите екскурсію відомих гостей?
Так буває. Я особисто проводив екскурсії для колишнього президента Молдови, екс-губернатора одеської області Михайла Саакашвілі, музиканта Олега Скрипки та багатьох інших визначних особистостей.
3. Нещодавно у приміщенні музею Шустів проходило свято «Моди та Стилю Опера Класік». Це перший випадок, коли моделі дефілювали серед п’янких ароматів?
Ні, ми мали дуже яскраву подію минулого року — ми змінювали етикетку на пляшці і в нас був показ від Андре Тана та багатьох інших українських дизайнерів. На заході були присутні 350 осіб гостей. У нас досить часто проходять різноманітні фешн-заходи, покази, конкурси.
4. Музей вже відкритий для відвідувачів понад три роки. Що зараз Ви вважаєте основним досягненням?
Нас відвідують близько 35 тисяч людей на рік, відповідно за 3 роки наш музей відвідало понад 100 тисяч людей. І всі вони дізналися, як правильно та який пити коньяк. Багато людей не знають, що таке коньяк, з чого він виробляється і як правильно його вживати. Півторагодинна екскурсія докорінно змінює уявлення людей про цей напій. Ми прищеплюємо людям своєрідну культуру пиття.
5. Я знаю, що серед великої колекції коньяків є і пляшка, яка була розлита у 1900 році і, ймовірно, у ній саме той коньяк, який був представлений на виставці в Парижі. Наскільки ретельно такі цінні експонати охороняються?
Ця пляшка стоїть у заскленій броньованій вітрині, тому навряд чи хтось зможе її забрати (сміється). Загалом у нас близько двохсот пляшок старих коньяків і кожна пляшка оцінюється від 300 євро. Ці експонати випущені одеським коньячним заводом у 60-70-х роках ХХ століття. З сучасних коньяків, які можна купити, є 40-річний коньяк і різні лімітовані, якими особисто я займаюся, а також, їх розробкою та випуском.
6. Бути директором музею, а тим більше коньячного, дуже відповідально. Адже на цій посаді поєднуються навички історика, екскурсовода, організатора процесу роботи. Довго думали перед тим, як обійняти цю посаду?
Власник нашого бізнесу не залишив мені вибору (посміхається).
7. Одеса міжнародне та туристичне місто. Якими мовами відбуваються екскурсії у музеї?
У нашому музеї екскурсії відбуваються російською, українською, англійською та німецькою мовами. До нас часто приїжджають французи, голландці і вони розуміють, що у них немає вибору, тому одразу беруть із собою перекладача.
8. Рік тільки розпочався. Відкрийте завісу запланованих заходів у музеї цього року?
У нас немає суворого плану на рік. Ми співпрацюємо з багатьма людьми, фірмами. Нас знають давно і, коли час від часу потрібна унікальна локація – вони спілкуються до нас. Ми все вирішуємо у міру надходження. Часто буває таке, що просто не встигаємо міняти афіші. Ми відкриті до співпраці, у нас усі площі здаються в оренду, від одного залу до музею загалом. Головне, щоб все було пристойно і без будь-яких вульгарностей.

Welcome , my friend! I’m International Journalist and I write travel news, fashion articles and make interview with interesting, public persons from the all world.